CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, May 25, 2011

HSG

Assalamualaikum...

Bagun pagi seperti biasa. Dari malam semalam lagi dah rasa tak keruan walaupun org ramai cakap tak de ape, saya yang fobia dengan hospital ni, masih lagi takut. Dah siap bawak pad , extra panties dan feminine hygenic wash. Sampai kat KPJ 10 min lagi sebelum pukul 11, pegi klinik Dr Sharifah pastu nurse tu suruh terus pegi kat X ray.

Tunggu sampai borang sampai ambil nombor dan bayar RM 350.00. Tunggu lah turn sampai. tak lama sangat tunggu nyer tak sampai 10 min pun, nurse panggil masuk. Dia tanya bila last period, ade allergic pada any medications & seafood ke tak & tanya ade asthma ke tak. So, masuklah saya ke dalam bilik x ray. Nurse tu suh tukar baju dan lay down kat bed yang atasnya ade gigantic circle lebih kurang mcm ni lah machine nyer

 Masa nak baring tu nurse cakap "orang kata sakit ni, saya tak pernah buat"...alahai, dalam ketakutan aku ni ade jugak lah orang yg nak menambahnye. Maybe dia tgk saya cool aje kot. Tapi dlm hati tuhan aje yang tahu.

Tunggu....punyer tunggu....punyer tunggu, last ade sorg nurse ni masuk " Doc Sharifah asked other doctor to do it for you, male and malay doctor, are you ok? If you don't mind you can wait for her but i don't know how long it will take" lah...pulak !! Last last saya kata " I don't mind male doc, but I want doc Sharifah, and I'll wait"....*aku pun cerewet la pulak*.

Abis dah cerewet tak nak doc lain, saya tukar baju balik, and tunngu lah kat luar sebab ade orang lain nak masuk. Tunggu lagi lebih kurang 20 min, nurse tu panggil and masuk balik dlm bilik tu, sementara tukar baju, dengar suara doc...ahhhhh..lega.. doc pun on time! stress sebenarnya duduk atas katil tu menunggu sambil ditemani mesen mesen pelik dalam bilik tu.

Baring atas katil tu & bermulalah proses yang sangat tak selesa. Tak nampak sangat ape benda doc buat sebab doc facing the other way, tp sebab mata ni gatal jenguk, nampak lah picagari yang besar dengan jarum *alamak* dengan masa doc nak mulakan proses tu saya dengar bunyi besi knocking each other...*eh, ape kejadah nak pakai besi segala ni*

Pastu doc suh bukak kaki & terasa lah seperti ade benda masuk tapi jauh kedalam and tetibe rasa mcm ade benda nak tarik uterus tu keluar * aduh, mmg sakit ! sumpah tak tipu !* tapi kejap aje. I have to stay in that position for like 5 minutes and that is the longest 5 minutes ever in my life. Doc tunggu aje kat tepi. Dah sipi sipi lagi nak bukak mulut tanya doc kenapa tak porceed proceed lagi dgn benda ni bila ade one other doc came in and said " sorry to keep you waiting, we are so busy today". ooooo rupenyer yang nak operate machine tu doc lain. Padan lah doc Sharifah kena tunggu.

Katil yang saya baring tu bergerak lah supaya benda bulat tu boleh duduk atas perut. Sekejap aje procedure ni. Semasa benda bulat tu ade atas perut tu, terdengar lah satu perkataan yang indah yang saya tunggu tunggu " very nice, no blockage". Masa tu doc sharifah yang terlebih seronok " hah, semua ok emy. Tak de tersumbat" dengan nada yang sangat ceria. Masa tu sakit pun rasa mcm tak sakit.

Rasa amat lega bila doc keluarkan "benda" tu & nurse suh baring dulu kejap. Doc Sharifah cakap next month we try IUI sambil menepuk nepuk bahu saya. *tak rugi tunggu doc because she knows me and my condition*

Nurse kasi pad orang bersalin yang amatlah tebat seperti pampers. Tukar baju dlm toilet bilik x ray tu. Saya tak pasti samaada yang keluar tu dye ataupun darah. Tapi rasanya darah yang berketul. sebab lepas kencing tu tgk kat toilet bowl ade darah mcm ketulan darah period. Masa tu dah tak sakit cuma cramp. Masa jalan keluar dr bilik nak ke tempat hubby menunggu tu dah macam itik pulang petang *tertonggek tonggek terkepit kepit*

Terus masuk toilet tukar panty and pakai pad. Tunggu result and terus balik. Klinik pun tutup sbb dah lunch hour. Saya akan call clinic esk untuk next appoinment.

Ini result and gambar xray tu



                                                   Sori, gambar xray ni terbalik sikit.

Rasanya amatlah tak selesa dan sakit tapi sekejap aje. Lepas tu boleh balik rumah. Saya sarankan bercuti aje hari buat test ni. Tapi seandainya anda keje opis duduk aje depan PC tak bergerak banyak, then tak yah cuti pun tak pe. Dah 4 atau 5 kali saya kencing masih lagi keluar mcm darah. Rasanya memang darah tp cramping dan tak de. Macam biasa aje.

Bulan depan Insyaallah akan buat IUI dan saya amatlah berharap semoga jalan saya dan suami dipermudahkan. amin.

9 comments:

shaLiciOus said...

congrats!! IUI tak sakit tapi ngilu..hehe

jayfarhana said...

alhamdulillah.. wah rahim ko cantek btol position nye tak mcm aku senget ke tepi lah bagai. hehe! lega kan bile tau tak sumbat, so lepasni takde la complicated sgt kene operate ke ape..gudluck!

hikari said...

alhamdulillah!..syukuuuurrr... saya pulak tumpang seronok.. gud luck untuk next month ni ye..

hanidatul shatira said...

hai....new fren for ttc here...ape tuh ek??tu untuk ape??sori sebab memang tak tahu langsung pasal bnda2 nih...n a bit penyebok sikit...hihihihi....folo u!!

ummi said...

alhamdulillah.....ummi tumpang gembira dgn goodnews emy ni :):) moga cepat2 pegnen pas ni hehehe

Sal Abdul Rahman said...

congrats emy ;)

sal doakan rezeki emy next mth skali buat je terus lekat, insyaallah!

one BABY-step at a time said...

ni aku testing sebab kamu kate blog kamu takleh komen dan bukak..aku test log in....

_blog manager_

Mrs.ShiZni said...

u happy, entry pun cute je bunyinya.
nice, congrats, may this news menambah kepositifan in your soul. Ganbattekudasai!

one BABY-step at a time said...

Hi everyone.thanks a lot for the support!! Sorry sgt lmbt reply...been having problems nak reply la. Hope this one succeed. Love u all!!

Post a Comment