CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, May 2, 2011

boleh bantu saya tak?

selamat pagi semua

saya adde sedikit pertanyaan, ceritanya begini:

28 hb April : Jumpa Doc dan pada pukul 10.30 am, doc inject Ovidrel, so intercourse will take place 36 hours later lah kan.

29 hb April : Saja gatal nak test ovulation.. mmg ovulate lah kan sbb doc dah inject ovidrel tu.

30 hb April : Malam jam 10 mcm tu, test ovulation, keluar 2 line lagi. ok mungkin tak abis lagi

1 hb Mei : malam jugak time kul 10 jugak, test lagi, eh eh, 2 line lagi.

2 hb Mei : pukul 7.30 pagi tadi test lagi, masih lagi ovulate.

saya baca dlm internet, sememnagnya ovidrel akan bg kite ovulate 24 - 36 hours after injection. tetapi ade jugak kes kes yg saya baca, sesetengah org akan ovulate 72 jam selepas ovidrel. So, saya agak confuse, mungkin juga sebab HCG dalam injection tu yg menunjukakn false positive ovulation kat stick tu. Tp saya rasa saya telah ovulate pada jam 11.30 malam 29 hb April hari tu sbb setiap bulan bila time saya ovulate, saya akan sakit dekat area ovari,doc kata sbb setengah org bila time telur tu nk di lepaskan, kite akan rasa sakit. ade sebab2 nye saya pun tak ingat doc tu kata ape. Ni doc Ng yg first doc tu lah cakap setahun yg lepas.

kalau kawan kawan ade jawapan pada persoalan saya ni, sila bantu saya. Skrg sy tgh confuse time bila lah yg seeloknya nk berusaha bersungguh2 tu.

6 comments:

jayfarhana said...

hehe hi emy, aku lagi.
the best time utk try is dlm 36hours tu. mmg kite takkan tau bile yg waktu tepat telur tu pecah, it varies from every women. ade yg tepat2 36hours ade yg take 48hours ade yg 12jam lepastu pon ter-ovulate. ni based on forum2 yg aku penah baca. jgn risau sbb sperm can survive sampai 5days. takkesah bile2 ko try, it will be in 36hours tu :D good luck n happy baby dancing! heheehe
kalau ko nak tau hCG tu dah keluar completely ke belom, ko test gune pregnancy test je..sbb die hormon yg same mcm hormon pregnant. kalau pregnancy test negative, means hcg shot tu dah abis n ko dah ovulate.

one BABY-step at a time said...

tq jay

AiniQMY said...

makcik tak dapek nak nolong, tapi kamu berusaha gigih ok!! :D

Sal Abdul Rahman said...

ovidrel tu ape amy? sal penah skali dua je test ovulation guna stick tu. tp tak dpt result positive pon, lansong sal malas sbb tak reti nk kira..

faeyza said...

salam...xpe fiza pn pnh ade pengalaman gitu..yg ptg dlm 5 hari tu everyday kna try..then hr yg kna ke 12 make sure time test nga doc mesti test pregnant ok..alhamdulillah ia akn menjadi.lps tu try solat hajat n doa byk2 ok..insya allah..ur baby will be with u..sy doakan ok..

one BABY-step at a time said...

aini : aish makcik ni!!

sal : ovidrel tu injection utk menggalakkan keluarnya telur pd waktu yg ditetapkan.. selalunya biler telur dah besr 18mm and above bru doc boleh kasi injection ovidrel tu, 36 jam lps tu, berusaha gigih lah, ape lagi.

faeyza : lima hari hari tu mmg dah abis daya dah try..harap menjadi lah..kalu tak redho aje lah.

Post a Comment