CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, October 13, 2011

Adoption?? ok ke?

Assalamualaikum

Lama dah tak ade new entry kan..

Nothing much to say , except that lately, I have become one of those person that somehow gave up.
Most of everything I worked, hoped and wished for this year seem like going directly to the garbage.
A little frustrated *no, a LOT frustrated* with how things turn out this year.
Lately ni lagilah...rasa macam nak bawa diri jauh aje.

Been thinking of adopting a child : tak tau good idea ke tak. Really can't decide. Maybe it's too early but on the other hand, time is running out. Sangat takut I'd be wasting my time if I wait. Hubby saya yang selama ini sangat kuat, dah mula kelihatan sedikit sedih. Walaupun dia cube nak hide perasaan dia tu, saya masih boleh nampak. Satu hari dia kata "b hari tu naik lif dengan ...... (one pregnant lady). b rasa macam nak amik perut dia letak kat perut ayang" ok, airmata tetibe nk menitis pulak.

"b, b tunggu ayg kasi anak dekat b tahun depan,Insyaallah"
"ayg, b tunggu selamanya pun tak ape"

Sadisss... sampai sekrang tengok muka hubby yang sedang nyenyak tido pun rasa sayu.

ok berbalik pasal adoption ni. Saya dah banyak kali browse through website ni www.orphanecare.org.my dan dah beberapa kali teragak untuk mengisi borang, dan malam ini telah berjaya memberanikan diri.

Ini content email diaorg reply:

Dear Prospective Adoptive/Foster Parent(s),
Thank you for registering with OrphanCARE and we will contact you in due course to set up an interview appointment.
Meanwhile, please prepare and ensure you bring the following documents to your interview to help us expedite your application for adoption with JKM (Malaysian Welfare Department).
OrphanCARE will only send complete applications to JKM so please provide all documents in the checklist below.

Checklist for all applicants :
1) All applicants must be married for at least five (5) years. This requirement does not apply if you have a medical condition that hinders you from having a child and have supporting medical reports.
2) Four (4) copies of recent passport-sized photographs.
3) Four (4) copies of identification card.
4) Four (4) copies of marriage certificate.
5) Four (4) copies of general medical report (required) and, specific consultant’s report pertaining to fertility issues/treatment (if any). Providing supporting medical reports will help strengthen your application for adoption.
6) Four (4) copies of latest salary slip.
7) Names, addresses and contact numbers of two references (non-family members).
*Please bring original document for items (3), (4), (5) and (6) for verification.

The interview and application process is as follows:
• You will be required to fill up an application form for JKM when you come in for your interview.
• JKM will receive three copies of the documentation you provided with the application form once you have been interviewed. OrphanCARE retains one copy for our records.
• It will take approximately four weeks for JKM to process your application.
• JKM will return all applications to OrphanCARE once they are approved or rejected.
• OrphanCARE will immediately inform you if your application is rejected.
• You will automatically be placed in our database in a queue once your application is approved by JKM.
• OrphanCARE will contact you for a second interview once a child is available.
• Please do not hesitate to contact our office on (03)78761900 or email us at adoption@orphancare.org.my if you have any questions relating to the documentation required.

Alahai, kena at least 5 years kawin pulak :-( anyway, no harm done. Apelah salahnya. Jika jalan ni dipermudahkan Allah, terima ajelah. Jika tidak akan cube sedaya upaya untuk meneruskan usaha yang tak seberapa ini.amin.

kawan kawan yang ade idea atau nasihat, jangan malu malu,sila lah drop komen..terima kasih

12 comments:

Erin said...

salam emy,
good idea, yg penting bukan shj sokongan from hb, both sides of the family juga kena support sbb anak ini akan membesar dikalangan mereka.Another thing to consider is ibu susuan among family members yg boleh membantu menyelesaikan masalah aurat dgn ibu bapa angkat bila anak ini baligh kelak.Sy mmg ada niat nk adopt tp bila fikir the latter issue sy x jd sbb sy fikir nanti sy x blh salam , peluk cium dia bila dia baligh nanti (kalau anak lelaki)or pergi haji, umrah sama2 sedih kan..ada ke pendapat bijak pandai ahli agama ttg isu ini? boleh waive ke melihat keadaan sekarang (buang bayi)?
sorry,termembebel pulak

shaLiciOus said...

sha ada diskas ngan hb pasai anak angkat nie, hb kata tunggu 10taun kawen kalau tak ada anak baru amek anak angkat..dia cakap bukan kami tak penah nak ada anak, penah tapi Tuhan lagi sayangkan anak kami..apa2 pun yang kak emy buat semoga berjaya! insyaAllah ada rezeki untuk ada anak sendiri..

jayfarhana said...

emy, and erin yg atas ni..kita boleh ambik anak angkat, pastu susukan dgn susu kita, anak tu teros jadi mcm anak kandung, tak batal air sembahyang. tp bab aurat xsure..boleh refer dkt ustaz2 tentang hal ni, ni kalau xsilap sy la..mtk maap kalau salah..
as for anak angkat, yes i thought of it too tapi bile pikir baru je nak masok 3tahun kawin, takpe lah boleh sabar lagi, aku xnak la ambik anak angkat tu semata2 sebab tak sabar nak anak..lagipun masih ada harapan sebab belom umor 30..kalau dah 35, takde gak, i will consider kot..bagus kalau kita byk ambik berat psl anak yatim/xde makbapak ni..kdg2 kite tattau, anak angkat juga rezeki.
its up to you emy, taksalah ambik anak angkat yang penting niat tu mcm mana. niat tu yang kena penting, adakah ko nak ambik anak angkat sebab ko betul2 nak ambik berat n sanggup beri sepenuh kasih sayang ko kat dia or ko just ambik anak angkat sebab ko dah rasa mcm desperate nak anak skang...byk dugaannye emy ambik anak angkat ni..tapi pahalanye besar kalau niat ko ikhlas...so goodluck in making decision, apa2 yg ko nak buat kalau tak pasti, berdoalah dkt Allah.insyallah dia bagi petunjuk.. :)

ps: emy aku pun kdg2 nak je jenguk "Baby Hatch" yang tempat orang buang anak tu..mane tau terbuka hati nak take care utk diorg...huhu

Anonymous said...

Hi emy. I tumpang lalu je. 1 of ur silent reader la. Hehe.
I ada sembang ngn my fren doctor kt hosp selayang. Kt situ dia slalu deliver teenagers yg masuk KEWAJA, sbb tmpt tu dekat ngn hospital. I 1st time dgr bila dia crita. Mmg anak2 yg lahir kt situ illegitimate n unwanted babies. Tp procedure dia x ketat sgt mcm badan kebajikan. U kna ada rm5k je n u dh blh amek baby. Dorg x buat thorough background check la kt u n hubby. Sbb dia NGO n they just need the money to support pregnant girls yg check in kt situ. Kalu ikut mentaliti typical malay, mmg susah nk terima taraf baby tu kn, tp dia xsalah lgsg kn? Kesian dia..Dia xmntak dilahirkan pn. I guess sapa yg sudi amek anak kt situ, mmg btol2 berhati mulia. Its just an idea n suggestion. In case u nk tgk, dia xde website. But maybe dia ada fb.

Anonymous said...

salam emy..
i cume nak bg pendapat..kalu u dah bincang ngan husband u same2 setuju utk amik anak angkat i rase elok u teruskan je..i sokong sgt2..mane berkat u jage baby tu..allah bg pulak rezeki untuk u rase mengandung baby sendiri..insyaallah..plus sekarang dah ade pil utk produce susu..kalu dpt susukan anak angkat tu..die akan jd anak susuan kite kan..(maaf kalu i salah..)cume nasihat i kalu u nak amik anak angkat drpd org2 yg x dikenali or NGO.. u ikut prosedur yg betul..u boleh jage anak tu smpai umur 2 tahun then daftarkan baby tu sebagai anak angkat yg sah..ni boleh membantu u in case mase depan ade org2 yg x berkenaan nak tuntut blik baby u bile die besar..(sorry emy i ckp berdasarkan pengalaman my aunty)..apepun i doakan semoga allah permudahkan segala urusan u..n semoga u akan memprolehi cahaya mata nanti..aminnn.. (sesungguhnya allah sentiasa menguji hambanya tidak melebihi daripada kemampuan hambanya sendiri..bersabarlah..:))

one BABY-step at a time said...

Erin, sha dan jayfarhana: sorry terpaksa rely comment through phone aje coz x boleh post comment through my pc ni.maybe smtg wrong.

Mmg rasanya masih awal. Skrg setakat register ajelah.smua org pun paham proses adoption kat malaysia ni confirm lambat.so,entah ke apply hari ni lg 2 tahun bru lah interview kot.

My husband tak brape kenan sgt nak amik anak angkat.tp dia ok aje,but as for me,bab anak angkat ni,50/50.bla pikir negatifnyer,rasa takut tp bla fikir positifnye,berkobar kobar semangat pulak.apa pun sy berserah pd Allah untuk tentukan.kalu org pggil interview,pegi aje lah.tgk lah rezeki tang mana Allah nak kasi. For as long as i did my best,then whatever comes is definately the best for me.

one BABY-step at a time said...

Dear anonymous,

Terima kasih sgt psl info u ttg kewaja tu.u r right,diaorg x de website cuma ade fb tp info pun kurang dlm tu.so i x tau nak tanya lanjut kat sape.anyway,thanks sekali lagi.

Niat tu mmg ade,tp kadang kadang ade sangsi skit.org kata jika x sepenuh hati,jangan amik sbb nnt kite berubah pulak.i mmg nak anak sendiri, tp kalu dah x mampu,terpaksalah.

Kami berdua pun masih berfikir fikir ttg hal ni.kalu boleh biar sampai ivf dulu,kaludah ivf pun x dpt jugak,mmg i akan amik anak angkat terus aje! Minta minta lah ade anak sendiri.

Terima kasih sekali lagi ;-) really appreciate it.

P/s; kalu u x keberatan,i'd like to know ur name so that i dun have to address u as "dear anonymous " anymore.

Anonymous said...

emy,
jika u n hubby sepakat nak ambil anak angkat just go on je. i pon pernah terpikir nak ambil tapi hb i x bagi coz die risau lau kami de rezeki anak 1 hari nanti takot kami akan bezekan kasih syag ank sendiri ngan anak angkat tu. tak mustahil terjadi perkare ni sbb anak kite kandung kan sendiri mesti kite syg sgt.. hb i takot nanti anak angkat tu terabai n kami yang berdosa. mungkin sekarang tidak, tapi akan dtg tak tahu lagi macam mane..
tapi, untuk emy, kuatkan semangat, insyaallah ade rezeki anak untuk kite semua.
mungkin ini ujian yang allah berikan untuk memberi ganjaran kpd kita di akhirat kelak. kuatkan semangat, berusaha dan berdoa selalu.
ok dear. ♥♥

Sal Abdul Rahman said...

Emy,

Sal kagum dgn semangat emy & husband. Sal yang menunggu setahun last yr pon dah nangis-nangis macam ape je. emy mmg kuat! Mungkin sbb tu Allah bagi dugaan ni pd emy.

Adoption pon perlukan semangat yang kuat jugak utk buat keputusan. Kalau emy rasa betul-betul bersedia, go on. Officemates my husband 2 orang ada the same problem. Sorang tu dh kawen almost 5-6 yrs then diorang ambil anak angkat baby girl. Dah setahun lebih kot umur baby tu. Sorang lagi pulak kawen dgn janda anak 1. Pon dh penat try tapi takde rezeki zuriat sendiri so diorang adopt baby girl jugak. So far sal tgk diorang happy..itu yang penting kan?

At the same time sal harap Emy takkan putus asa & keep trying k! InsyaAllah, sal yakin satu hari nanti usaha emy ni akan berbalas & doa yang emy pohon pada Allah swt selama ni akan dimakbulkan jugak, Amin Ya Rabbal Alamin.

JayFarhana said...

emy betol weh yang diorg ckp atas ni...aku mmg dah berniat dah ambik anak angkat kalau dah lameee sgt takde anak..mane la tau kan kot2 memang Allah takdirkan takboleh, tapi aku tetap nak ade anak walaupun anak angkat ke ape, aku taknak aku mati nanti takde anak yang doakan aku :-| jauh sekali aku pikir.. emy aku dah move to new blog nanti free2 visit la k ;) http://findingtwolines.blogspot.com

Aini Qamariah said...

anak angkat...hmmmm hmmmm hmmm...... tunggu aku sms kamu kejap2 lagi ye. aku baru bace ni.. hmmmm hmmmm hmmmmm..... *sedang berfikir*

yannie bunny said...

hi emy,
i anonymous yg mentioned abt kewaja. aritu i comment pakai fon, xkluar nama. hehe. if ur interested i blh mntak my fren fon no tmpt tu. u can just keep in case u dh terbuka hati nnt =) isnyallah, bila dh dpt i bgtau u ye. my fren tu bz gila. kekadang call/text dia xreply.

Post a Comment