CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, July 10, 2011

IUI : cont

Morning to all

Semalam (saturday ) pagi pagi lagi seawal lab bukak pukul 8.30 kami dah sampai
 Hantar sperm for washing and lab akan call balik bila dah ready
So kami balik rumah, bersiap untuk pegi keje dulu

12.00 noon
Lab call, cakap sperm dah ready
kami ke lab and wait for like 10 minutes kot
then bawa la sperm specimen yg telah diletak dlm tabung ni ke klinik Dr Sharifah
the reason kena pegang mcm ni adalah to keep the sperm inside warm


The result
Sperm count ( post preparation ) 31 milliom/Ml
Sperm Motility ( post preparation ) 80 %
Sperm Progression ( post preparation ) Rapid Linear Progression
*thanks to hubby sebab izinkan saya tulis kat sini*

Sampai klinik terus disuruh baring dengan bantal dibawah punggung
Dr datang dan masukkan ape ntah, then nampak lah mcm picagari dengan tiub kecil yg x panjang sangat la
kejap je everything is over. Doc kata saya ni senang nak masukkan sperm tu ke dalam berbanding orang lain
memang tak rasa ape pun cuma ngilu bila dia masukkan tiub

Rehat jap for 20 minutes dengan bantal masih dibawah punggung
Di akhir akhir masa 20 minit ni, terasa nk terkencing yg teramat sangat
Sipi sipi lagi nk jerit panggil nurse, macam macam surah dah baca kasi tahan kencing
*termasuklah ayat kursi*
dah ber doa beria ia supaya tahan jangan kencing sebab takut terkeluar balik sperm yg masuk tadi

Berjaya menahan sehingga cukup 20 minit
Terus pakai seluar dan keluar pegi toilet
Tak jumpa doc pun. Nurse cuma cakap "We're gonna wait for the good news"

Bayar dan Balik
Dalam post yg lepas lupa nak bgtau kos
Seperti biasa consultation dan scan RM 80.00
Ovidrel Injection RM 107.88
Sperm Wash RM 100.00
IUI Procedure RM 130.00
Consultation RM 40.00

Saya baca dalam internet kite boleh teruskan aktiviti harian seperti biasa, tapi selepas berbincang dengan hubby yang memang tak kasi langsung saya pegi keje atau jalan jalan, jadi saya terpaksa duduk dirumah aje
tgk tv, tgk cd , tido, makan, pegi toilet , tido balik

tapi semua tu tak menggembirakan sebab
dari kul 1 tengahari lepas makan tengahari tu, saya sudah mula sakit di sebelah kiri uterus ni, seperti sakit kat ovari, tdo terlentang dah tentu sakit, tido mengiring pun sakit. tapi masih boleh kawal lagi
Saya pun letak balm panas,,,,lega sikit
3 @ 4 kali kencing : terlihat ada spotting, tapi baca dlm internet pun kata it's normal

Dalam pukul 7 pm saya cramping yg teramat sangat
Duduk tak kena, baring tak kena, berdiri lagi lah tak kena nk jalan pun kena berpaut pada objek
Sampai call hubby sebab tak tahan. Rasa macam rahim ditarik tarik
Saya jarang cramping, sepanjang usia boleh kira brape kali sangat cramping
maybe ini biasa bagi orang lain tapi tak bagi saya

Mama and my sister call hospital, diaorang cakap it's either telur dah nak keluar dari ovari atau
Sperm tadi tidak dicuci dengan elok. maybe ade termasuk air ke ape sebab itu lah cramp

Anyway, the cramping went away after 1 hour
I was able to sleep sampai pagi
Alhamdulillah


6 comments:

Nailah Azman said...

Alhamdulillah. Good luck Suraya!

Syai Kamar said...

Hoemgee...I'm so nervous for u babe. Good nervous :) I'm praying that it'll happen to you. bonne chance!!

Mrs.ShiZni said...

New look. Nice.
Semoga ada berita baik lagi sebulan!
Rehat banyak2 tau, jaga makan juga!

chinta... said...

good luck ye awak..

jayblabbers said...

emy tol ke IUI 130 jer, eh takmahal sgt la eh sbenanya...eh mcm nak try jugak je :P heheee kire overall campor dgn ovidrel+consult bagai dlm 500 je la ekk..hmm...eh taksaba nak tunggu news dari ko nih..! rehat byk2 n doa byk2

one BABY-step at a time said...

Nailah : terima kasih.
Syai : normally first time iui tu ssh nk berjaya.anyway try ajelah
Shida: terima kasih.semoga ramadhan tahun ni mmbawa berganda ganda nikmatnya
Chinta: terima kasih
Jay: aku dh pm dlm fb kan.skrg baru leh nak reply kat sini

Post a Comment