CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, March 21, 2011

promises are made to be broken

Saya mulakan blog dengan satu janji pada diri : Saya akan cuba sedaya upaya untuk tidak menunjukkan kesedihan dan keperitan saya . Tapi hari ini, saya mungkir.

Satu malam, emosi saya amat terganggu, menangis teresak esak mcm anak kecik di peha mama. Rasanya dunia ini amat kejam dan tidak adil.  Bertanya pada mama apa salah saya sampai saya terpaksa lalui semua ni? Katanya ini dugaan. Saya kata pada mama, "Boleh tak mama buat emy lupa, buat emy tak fikir.emy tak tahan".  Mama kata mama cuba mintak ubat. Buat pertama kalinya saya mandi bunga. kelakar pun ade,nk percaya atau tak, pun saya tak tau. Saya cuba bermacam cara supaya saya lupa dan tidak sedih. Setiap kali saya sedih, jika ada ruang, saya bershopping. Habis duit pun tak pe sebab kepayahan mencari duit tidaklah sepayah dan seperit apa yang saya lalui. Saya pegi holiday, saya plan untuk tukar kereta, beli rumah, beli tanah, plan bukak bisness baru,tengok wayang, karaoke, mandi manda, dari sekecil kecil usaha hingga ke besar besar usaha tp ternyata, semua itu hanya boleh buat saya gembira sebentar sahaja. Saya cuba untuk jauhkan diri dari masyarakat supaya saya tak sakit dengan pertanyaan dan kenyataan. Bukan nak lari, tp cuma memberi ruang untuk diri tenang. Lari dari Facebook dan Blog, lari dari manusia manusia yang telah, sedang dan akan membuat saya menangis. Tapi bak kata Aini Qamariah, "sampai bila nak lari emy?" jawapan yang boleh saya beri " sampai masa nya tiba saya tahu saya telah bersedia, saya akan kembali"

Baru baru ni, saya pergi ke foot refleksology, amoi ni urut kaki saya. Sembang punye sembang dia tanya lah saya dah ada anak ke belum saya jawab "belum la, banyak susah mau pregnant oo" dia jawab dengan selamba " ini semua aa takdir u tau ka. tuhan ah tak mau kasi u cepat cepat, nanti dia cincai cincai kasi u, tak dak baik. tunggu lama kasi u, mau kasi baik baik punya. dengar u punya cakap, sekolah pandai". Terkesima la kejap. Walaupun agak pelik, tapi ia mampu buat saya tersenyum.

Hari ini saya period selepas lebih 7 hari menunggu period due.Sedih? bulan ini tidak, bulan depan mungkin, bulan lepas pasti.

Saya ingin meminta maaf secara terbuka kepada Emy Suraya  kerana hari ni saya memalukan dia. Dan kepada suami saya yang akan membaca tp mungkin bukan hari ni :

11 years ago you were my friend, 10 years ago you were my boyfriend, 2 years ago you were my fiance, 1 year ago, you take me as your wife and until now, you are still all those people that make my life a living heaven.

8 comments:

Syai Kamar said...

Aku pon still trying Emy...hangin there baby...I don't know how to comfort you or give u any pep-talk, just so you know, I care for you so much ya....

Deanna Yusof said...

My Dear... Dun be sad so much yea.... It will disturb u nanti... be as happy as you can... Allah Maha Mengetahui..

one BABY-step at a time said...

syai :thanks syai... it means alot. love you.

kak : i'll try my best not to be so sad and emotional all the time.aini selalu jadi mangsa terpaksa mendengar cerita sewel ni.

inno7 said...

Emy dear, be strong...you are the strongest person i've known...when the time is right...the thing you want most will come to you...Allah s.w.t only gives the hardship to the people HE knows who can handle it..don't be sad..good things will come to you in other form...love you :)

adlyn833 said...

emy,mybe kita in the same situation.I pun still trying utk pregnant.Just think positive.jgn sedih2 tau.Rezeki Allah kita tak tau.Dia hanya uji umat yang kuat je.So,mybe kita tergolong dalam kalangan tu..Kita doa sama-sama 1 hari nnti ada rezeki kita,k

Mrs.ShiZni said...

Salam emy,

Stay calm, stay positive, stay happy. Be happy with what we have now, and let Allah take care of our future. Sure, we have lots of wishes, keep putting much efforts for what we wish for but at the same time, believe that Allah will give what we need at the right time, at the right place with the best condition, for us and for our "precious amanah".

http://efforts4akachan.blogspot.com/

ummi said...

hello emy....kebetulan tajuk blog kita lebih kurang sama hihi...I pun dah ttc for 2yrs.hang in there....lights at d end of d tunnel inshaallah....takecare :)

one BABY-step at a time said...

Inno: thanks...love u too.

Adlyn : thank you. Nasib kita sama begitu jugak nasib ramai yg lain yg ttc jugak. Sama samalah kita berdoa agar apa yg dihajati, termakbul.amin.

Mrs shizni: thanks to you too. My mother said the same thing.sometimes, in fact most of the time, i can think wisely and accept every single thing.but there are times when i feel so desperate.and at those moments, brain can never provides logic.the time will come for you too.insyaallah.

Ummi: aah la... Kite punyer blog title lebih kurang, mcm kembar x seiras lah...thanks for the support.bersama sama kite mencuba.

Post a Comment