CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, March 2, 2011

PCOS

28th February 2011

Jumpa Dr Sharifah sekali lagi, kali ini, telur telah membesar dari 1.5 mm ke 2.22 mm tetapi sayangmnya hanya ade satu telur sahaja membesar bagaikan juara. Kata Dr kalau dah makan clomid ni, orang normal akan keluarkan banyak telur yang boleh dan berpotensi untuk matang tetapi kerana saya ni PCOS, jadi ubat tu kurang keberkesanannya mungkin.

Dr cakap kalau telur banyak, bolehlah kite cuba bermacam cara maybe time intercourse @ IUI. tetapi disebabkan saya hanya ade 1 telur, jadi normal intercourse lah bulan ni...seandainya saya datang period dan tidak mengandung, Dr suruh saya makan Clomid lagi : this time it's no longer 50gm or 100gm. it's 150 gm. Dr kata kalau next month, dia tidak berpuas hati dgn tumbersaran telur saya, saya kena buat ovarian drilling.tetapi kalau lah dia puas hati, maybe terus buat IUI.

kalau nak tahu lebih lanjut ttg PCOS, boleh baca article written by Dr Hamid Arshat

http://www.hamidarshat.com/polycystic-ovary-informasi-162.html/

http://www.youtube.com/watch?v=JKEFEOy9O1s : dan ini pula video Ovarian Drilling

I never had any kind of surgery before : so good luck trying to get pregnant Emy Suraya.

It just doesn't come easy for you !!!

12 comments:

Sal Abdul Rahman said...

good luck emy! kita mesti boleh, insyaAllah ;)

one BABY-step at a time said...

Sal, ape citer?? Mcm mn ttc? Lma sal x update blog.

yong ibu chem said...

moga ada rezekinya.

kita usaha kan.

shaLiciOus said...

sis, sha dah buat iui tu tp tak jadi jugak..tapi tatao la kalau sis buat jadi sebab sha kan ada endometriosis..sha buat iui dengan dr. marsita dekat klinik dia..kena RM900

one BABY-step at a time said...

sha, i pun ade problem PCOS...so, rasanya bukan semudah itu kot nk dpt baby.mahal jugak IUI pun ye. sampai nk dekat 1000. pastu,after this sha kena buat operation ker?

Sal Abdul Rahman said...

Emy, a'ah mmg pon lama tak update. Kdg tu bile ade idea, tak sempat nak type. Bila ade masa pulak, takde idea. Heheh.

Neway, sal sebenarnya baru aje dapat good news smlm. Sal sekarang 6 weeks pregnant. Sal doakan rezeki Emy akan menyusul esok lusa, insyaAllah. Janji Allah tu pasti, kita teruskan berdoa ok.

one BABY-step at a time said...

Tahniah sal!!! Happy nyer.bgus dr hamid arshad ni.emy ni jauh nk pegi susah.

Mrs.ShiZni said...

Positive mind.I like. Ganbatte!

Sal Abdul Rahman said...

Thanks Emy,

Actually sal pon tak pasti sal berjaya pregnant sbb ubat Prof ke naturally. Sbb lepas checkup last year, sal makan ubat tu smpai habis. Pastu tak pegi balik pon sbb asyik bertangguh. Satu je sal failed tak ikut ape yg Prof suruh buat - loose weight ;p

Baru aje plan dgn husband nak pegi this month, tiba-tiba period dah delay. Rezeki Allah nak bagi ngam2 anniversary. Sal mmg tak putus-putus doa, tu sal sure.

AiniQMY said...

bff,selamat mencube.... anything mesti inform aku ye....takpe, usaha byk2, doa byk2...insyaallah! :)

iza said...

smoga success..saye pn ade PCOS n mkn clomid gak..alhamdulillah now dh pregnant 3 bln..insya allah..ade sinar menunggu..

one BABY-step at a time said...

Sal : i am so happy for u..jaga diri & baby baik baik.

Aini : ye, ak tgh usaha ni.!! Dengan bersungguh sungguh ye.

Iza : alhamdulillah, tahniah. Mungkin rezeki saya belum sampai, satu hari nanti insyaallah.

Post a Comment