CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, October 28, 2010

This Book was bought 8 months ago. It has lots of information. try it!!


June 2010, Ipoh fertility Clinic
We both went there. Consultation is fairly simple. Doc tanya bila kawin, brape kali make love in a week, ade history of any health problems ke, check condition rahim, check sperm, ect.Katanya, masih terlalu awal utk kiteorg jumpa doc sbb baru 6 months. Saya cakap, kalau period saya constant, mungkin saya pun tak jumpa doc . tp sbb period tak constant, sbb tu saya risau. Doc kata, org yang period regular akan ovulate every month.(meaning 12 times ovulation is a year) but because saya period 4 - 5 kali shj setahun, doc ckp saya ovulate hanya 4 -5 kali shj. Jadi chances to get baby tu low dan doc suruh saya kurangkan berat badan. ermm...jawapan saya sama setiap kali org suruh saya diet " I'll try my best". Doc prescribed a medcine call "Clomifeme" ade 5 biji kesemuanya. Ini adalah ubat utk membantu menstabilkan hormone dan mengeluarkan telur dan diambil setiap pagi diwaktu yang sama untuk 5 hari bermula dari hari period ke 2 atau 3. Ubat ni ade banyak side effect including if taken for more than 6 months can increase the risk of Ovarian Cancer. *idontcareiwantbaby*.Hari ke 9 @ 10 kena ke clinic balik utk check whether the ubat works on you or not. Cost: RM 49 for medcine and consultation and RM 90 for Sperm Check

July 3rd 2010, Ipoh fertility Clinic, Day 9th
Pergi ke klinik utk check sama ade ade egg follicle atau tak. YES. The medcine work on me! I was so happy. Doc bgtau bile the best time to make love and well, we try our best! doc bagi jugak ubat yg sama 5 biji in case I got my period next month........July 23rd, got my period!! adeh..tak pelah, makan lg Clomifeme for 5 days.(weight reduce 1 kilo)Cost RM 49 for Consultation

August 2nd, Ipoh fertility Clinic, Day 10th
Sekali lagi, saya mengeluarkan telur tp kali ini more than 2. Doc said it's not good sbb ia boleh menyebabkan multiple pregnancy.*idontcare*. Tp kali ni,instead of anticipating the possible ovulation day, I was given an injection. Function injection ini adalah untuk bagi telur di keluarkan pada hari dan waktu yg detail so that kita tahu the best time to make love. Injection ini diambil  on August 4, at 12 noon and the egg will be released into the fallopian tube in the next 36 hours. So, practically, chances to conceive is higher. I was putting my hope up high this time. Unfortunately, my period came on August 20, sedihnyer ....seperti biasa makan ubat untuk 5 hari dan datang ke klinik pada hari ke 9.(weight reduce 2 kilos)

August 30th, Ipoh Fertility Clinic
Kali ni agak berbeza. Egg Follicle is there, keluar dari ovari kiri. Doc was so happy sbb dia cakap, mengikut pengalaman dia, kalu telur keluar dr ovari kiri, mesti dapat baby. Once again, i put my hope high. ambil injection seperti biasa dan kali ini, doc tak bagi clomifeme untuk next month sbb doc komfem saya akan pregnant. So we try our very best this time.

September 16th , Kusadasi Turkey
Period pulak dah! masa saya period ni, saya berada di Turkey. Sedih yang teramat sangat. Kali ni, saya tak ade ubat untuk makan sbb doc tak prescribe ubat pun. Dan kali ni, saya rasa saya nk rehat dari pergi klinik. mungkin saya akan cuba balik lepas trip to korea early January.Mungkin..... saya kata pada diri saya, ini semua rezeki dr Allah dan rezeki saya belum tibe.

Setelah balik dari Turkey, saya berjumpa dengan Dr Ramesh ( our family doc) sbb darah saya rendah.. terlalu stress gamaknya. Saya cerita pd Doc Ramesh ttg usaha saya. Doc Ramesh kata pulak kawan dia in Pantai Hospital Ipoh is actually the best  fertility doc in Ipoh sbb success rate dia tinggi. Dia kata dia boleh make an appoinment for me to see that doc (DR Jayabalan) if i'm not mistaken. BUT, dia cakap "Emy, I know it's a very stressful situation when u r trying so hard to conceive. I recommend you, for 6 months, try not to think of that, enjoy your time together, just be happy. try to reduce stress, go on a holiday or something, it will come.trust me".

Here I am trying my best not to think of it, enjoy life together while we can. But, not I am now 3 weeks late and I AM NOT PREGNANT!!!!

***Blog ini dicipta khas untuk org seperti saya, yang masih mencuba. Semoga kita dapat bertukar pendapat dan pengalaman***

1 comments:

AiniQMY said...

put the book aside lah....pergi jalan2 and shopping will be more good now....sekarang masa utk hidup berdua dgn romantik :)

Post a Comment