CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, November 15, 2011

IUI second : Failed

Assalamualaikum...

IUI 2nd pada 29.10.11 hari tu memang kompem tak berjaya. Doc kata kalau ikutkan experience dia condition macam saya ni chances untuk pregnant tu tinggi.

Tapi hidup ni bukan bergantung pada ape ramalan Doc. Rezeki saya masih belum tiba.

Period sepatutnya due pada 12.11.11 tapi tak datang pada hari tu. Hati ni dah berbunga sebab sepanjang saya buat treatment, period mesti on time sama ada 28 hari @ 29 hari cycle. Tapi saya ade terbaca dalam internet, ramai yang kata kalau amik ubat utrogestan tu,(ubat yang kasi kuat rahim tu), period kite memang akan delay sehingga lah kite stop makan ubat tu. So saya rasa saya tau kenapa period saya lambat.

13.11.11 Saya pun check lah UPT negative. Sedih yang teramat sangat sampai saya tak kerja dan mintak the day off. Kami berdua terus pegi Penang sebab saya tak nak jumpa sesiapa pun. Saya nak duk sorang sorang sampai saya dah stable.

14.11.11 Masa di Penang , saya call klinik sebab jika saya tak pregnant dan masih belum datang period, adekah patut saya berhenti makan ubat tu. Doc kata jangan berhenti, makan sampai seminggu dulu bru check balik. Elok je lepas cakap ngan doc tu, period pun turun. Saya risau jugak sebab saya tak makan ubat tu malam semalam dan pagi hari ni. So saya cepat cepat balik Ipoh sebab ubat tertinggal kat ipoh. Sampai ipoh, period turun skit aje, and brown in colour. Cepat cepat makan ubat.

15.11.11 period saya masih turun dalam kadar sedikit walaupun saya dah continue makan ubat tu. Pening + confused + putus asa, saya pun jumpa doc.

Doc kata semua dah ok. Rasanya masaalah yang saya ada cuma maybe cengkerang telur saya sangat keras. Doc kata kalau saya buat IVF chances saya agak tinggi. ermmm... tak mau letak harapan tinggi sebab tak larat dah nak sedih every month.

So, saya setuju untuk buat IUI 3rd time pada 28.11.11 ni. Hari ni saya akan start makan clomid untuk 6 hari. lepas tu injection ovidrel pada 26.11.11. Tapi pada 26.11.11 nanti saya tak jumpa doc sebab doc tak ade kat klinik. So tak dapat lah nak check perkembangan telur. Saya akan terus inject ovidrel aje hari tu nanti.

Lepas ni, jika IUI kali ke 3 tak berjaya, Doc akan refer saya ke fertility center untuk proceed IVF. Kat ipoh ni tak de. Cuma ade kat KL dan penang. Rasa KL paling mudah sebab family saya ade rumah kat Subang. So mudah untuk ulang alik hospital nanti. Doc kata the best so far is Damansara fertility ( Tropicana Medical Center). Jika kawan kawan ada pandangan dan pendapat tentang IVF center kat Malaysia ni, kongsi kongsikan ye ;-) Thank you

13 comments:

Mrs Evergreen said...

sabarlah.. semua itu dugaan.. IVF kat KL ada byk yg bagus.. TMC, alpha, Sunfert, KL fertility.. depends on budget aje..

su su said...

insyaallah ada rezeki nnt ya dear..tabah tau sayang...

JayFarhana said...

hmm...adoi..i can feel ur pain :( lagi takut aku nak cuba2 iui niiiiiii sbb aku tau bila takjadi kecewa itu sgt sakit!! aku xtau nak ckp ape, just kuatkan smangat ye emy :( dont be tooo sad. its ok to be sad now, but i hope u'll recover quickly. ko mmg bagus sbb ko mmg masih bersemangat eventhough dah 2 kali fail..aku yg belum try pun mcm ilang smangat sket dah..sbb dah nak masuk 3thn pun kawin..dont know what's next to try.
tapi aku mmg takpenah lupa doakan kawan2 aku....
so aku balik je dari penang, ko plak gi penang ye? hehe, aku ade lalu Tropicana Fertility Centre tu..
aku xpaham sgt istilah cengkerang sgt keras? meaning sperm susah nak penetrate ke? hmm aku nak google skg psl tu. dontknow such thing as cengkerang keras pulak.

one BABY-step at a time said...

Mrs evergreen : tropicana ok x? Kat mana yg dia punyer success rate tinggi? Tq for ur info

Su: tq...amin

Jay: doc kata telur ak tu keras maybe coz hormon x stable thats why maybe, sperm susah nak penetrate so dia kata if iui 3rd time ni x ok, ak buat icsi aje lah snang. Ak pun dah naik pening dah;-(

yannie bunny said...

i feel so sorry for u.. ada rezeki lebih baik in the future for u. i do admire semangat u. lepas xjadik cuba lg. n lg smp kita berjaya kn? insyallah ;)

abt IVF ctr, mmg Tropicana has the best reputation. success rate kt situ tinggi. cost kt sana lebih kurang rm20k kot lebih kurang. if ur looking for tmpt yg murah sket, i recommend u p hospital UMRA kt seksyen 13 shah alam. yg handle kes ivf kt klinik tu doctor from tropicana. n procedure suma dia buat kt tropicana jugak. yg injek2 tu je dia buat kt klinik umra. success rate? 9/10 org succeed. yg xjadik tu pn sbb dia dh berumur, dh 48thn. kalu muda2 ni, high chance berjaya.n cost wise, murah rm8k, means rm12k. dia akan buat 3sets of telur u, pakai 1 set dulu. lg 2set dia simpan, frozen. then bila u nk pakai, byr lebih kurang rm1k++ je. itu yg doctor kt sana crita kt i dulu. just my 2 cents ;)

Jay, I tau u dh banned umra tu. i pn menyampah jugak ngn doctor dia kekadang.hehe. nsb baik doctor yg buat ivf ni lain, doctor import. but i have to admit, kt klinik tu affordable sgt charges dia kalu nk compare ngn private clinics yg lain. thats y i pegi jugak kt situ walaupun hati geram ;p

best of luck to u emy... ;)

one BABY-step at a time said...

Yanie,thanks alot for the info. I risau jugak kalau x jadi. Tp i guess thats the risk i have to take. Cuma try iui kali ni je lagi, if it doesnt work, i terus buat ivf lah. Dah putus harap dgn iui ni. Anyway, thanks again for the info.!!

LoVEaQshA said...

sbr yer~!!

mmg awk akn kta sng sy soh sbr tp pcyalah stiap yg tjadi msti ada hkmahnya..sy pn tgu 3taon lbeh tuk pknen dan skrg alhmdulillah sy da pknen..
ble pk blk mmg aturan yg sy lalui ni dah ditentukan oleh NYA..

Psl IVF kt KL mmg byk sgt klnk yg ada,cm u prlu plh yg costnya okla kan sb bkn ckit yg prlu dkuarkan..Dlu sy pna chckup kat Primanora Damansara tp lupa plak nk tny cos IVF nya bape..Lau u nak bole google sume hsptl KL yg ada wat IVF nie..

Salam perkenalan yer,lupa nak knlkan dri lak..hehe

JayFarhana said...

yannie, when is the last time u went to UMRA eh..tu la memang btol i dah banned UMRA tu, tapi dulu charges die mmg murah, skang dia dah upgraded mcm2 and some of my officemates yg sbelum ni pernah branak&checkup kat situ, lately ni pegi2 dah mahal sebab diorg dah upgrade semua benda, dah cantik dah UMRA tu. but still, i already banned them. hehe! dulu consultation & u/s taksampai rm50. skang dah 100.

Aini Qamariah said...

tak apa............try 3rd time. Then kalau tak jugak, jom aku teman g tropicana ye :) boleh kite meronda-ronda...oopss~!

ILY said...

Emy, same here. I pon failed 2nd IUI last mth. Skang tgh proceed dgn 3rd IUI. Bezanya, yang st failed mmg sedih laa. Down habis! Tapi yg 2nd nih mcm relaks sket. Mcm tadek perasaan pon ada, sb dh mind set mmg x jd. So, x berharap sgt. This time harap2 la semuanya ok.

For my 3rd time, I dh tak amik clomid. Doktor suruh buat folliova jab. So, rasa teruja gak nk tgk kesesuaian diri dgn jab tuh. Sok akan buat follicle scan.

I doakan usaha u behasil. Kalau still blom rezeki, jgn give up, ok? Keep on trying. Doa banyak2 (reminder to myself jugak) :))

JayFarhana said...

emy, and others yg nak try lagi IUI, nak share this link http://www.circlebloom.com/get-started/ivf-program/
i dont know if it will help or not tapi memang betul sometimes our brain yg control everything...bende ni mcm hypnosis tapi we wont know if we never try...dia ada khas utk PCOS, utk yg tgh IUI, or IVF.. dia ajar how to control our mind dari cycle day 1 sampai la hari kita subur-transfer eggs or trigger shot or whatever.
mane tau kali ni it will work. kalau full program kena bayar tapi die ade yg trial punye tu..please have a look first.

yannie bunny said...

jay, last time i went thr 7 nov. i buat tvs dgn dr karamjit. dia caj i rm30 je utk scan. consultation free. i pnah tejumpa my fren jugak kt sana. she said dulu umra tu 1 lot je, now dh 2 lot, tu yg charges makin mahal. sbb klinik dh cantik. i think kita kna avoid jmpa dr rafi/dr ummu or dr niraj. consultation fees dorg mahal. i pegi sbb dekat ngn umah n senang blh walk in je xpyh appointment. but actually i tgh ikut treatment dr hamid arshat jugak. campur2. hehehe

Ucu Palin said...

Hye.... Salam perkenalan...
Kite pun tgh ttc. Kite buat treatment kat Darul Ehsan Medical Centre (DEMC). belum buat lagi iui. Tp pernah amik clomid (tp x berkesan), jab folliova (telur banyak tp x matang gak, just 12mm masa hari ke 12 tu), now tgh amik puregon (hari ke 5) lagi 2 hari baru nk scan telur. Pasal IVF tu kite ada tanya doc kite... kos kat DEMC dlm 11k katanya... Kalau tanya pasal kejayaan IVF tu ada ramai gak patient doc ni dapat triplet. Boleh la google dulu kalau berminat nk buat kt DEMC. So far servis mmg tip top... hihihi

Post a Comment