CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, February 9, 2011

False Alarm !!

My last post was on 27th December 2010. This is what happened since then :

29th December 2010 : I got my period, it was heavy at first and lasted for nearly 7 days.

6th January 2011 : Cik Juriah datang mengurut dirumah. Dia ni bidan & boleh betulkan peranakkan. So, dia urut punyer urut, dia kata rahim saya tak tinggi cuma kecut sahaja...ala ala mcm pintu rahim tertutup la dan disebabkan itulah, kalu make love jer, mesti terkeluar balik sbb dia tak masuk pada tempatnyer. Jadi dia pun betulkanlah.. A few days after that, kiteorg pun test la keberkesanan Cik juriah ni, and to our suprise, mmg tak de keluar. try lagi, tak keluar jugak..try lagi dan lagi, tak keluar jugak. *sudahsudahlatrytu*

I am supposed to get my period on the 26 th of January tp  period pun.Waited for 3 days  tp tak period jugak,

29th January 2011 : Test pregnancy tetapi Negative. Saya telah mula risau kenapa period tak datang and was thinking of taking medcine yg saya selalu amik utk bg period keluar...tapi bila petang sikit, period keluar, tp sgt sgt sgt sedikit.Tak kena kat pad pun.Dlm 2 hari masih sama sangat sikit dan pink in colour. Mungkin period ni tak dpt keluar betul betul kot.

5th February 2011 : Baru balik dr kenduri brother in law di Terengganu, sakit la pinggang teramat sangat, saya pun panggil Cik Juriah balik untuk mengurut, lagipun mmg lepas period dah patut urut balik peranakkan ni. Storylah kat Cik Juriah ttg period yg sedikit itu. Dia pun kata, meh dia check dulu, kot kot ade isi. Tekan punyer tekan, dia kata kemungkinan ade pasal urat batang ape ntah, dah keras..Wah...mungkin penantian akan berkahir kot..tp dia kata tggu dua minggu lg pastu test pregnancy. Dia tak janji tapi dia kata ikutkan pengalaman dia mungkin ade. Skrg ni katanyer, saya perlu pantang jangan minum air gas, nenas, kelapa,  jgn angkat benda berat dan sebagainya.

Tapi kan manusia ni tak reti sabar, tak nak tunggu 2 minggu, nak test pregnancy jugak jugak. Esok nyer saya pun test ( - Ve) . Ermmm...mama suh tunggu lagi 2 minggu, BFF Aini Qamariah kata kalu tak leh tunggu, kamu gi jmpa doctor.

8th February 2011 : Jumpa dengan Doc Jayabalan, in the midst of telling the story, dia tanya whether I mkn ubat yg dia prescribe tak? I said no, then spontaneously he said " then I can Assure you 100 % that u are not pregnant" and at that moment I sort of forze in time. I dunno what to think or what to say or how to react. Dia kata ape pun meh kita buat test. Test la ovary and uterus smua. Dia kata tak pregnant tp ade something sort of like selaput yg tak bagi period tu keluar and if I am really pregnant, that selaput will then turn to kantung for the baby to sit it in lah...skrg ni, pregnant ke tak, itu pertanyaan yg seharusnye..but being in the state of shock that I am, I didn't ask anything, he gave me a ubat dia kata if within 10 days I still didn't get my menstrual period, than I might be pregnant. So sekarang we are soooo confuse whether or not I am pregnant coz sekejap kata 100% tak sekejap kata maybe...tp still mcm org kena pukau...kami berdua ni anguk aje.
keluar dr hospital baru lah otak cair sikit, baru pikir mcm mcm.Hubby said dia nk second opinion coz the doc looks hesitated. We ask opinion from family and friends so we make up our mind that we certainly need a second opinion as the first doc is not that convincing.

9th February 2011 : I called Ar Ridzuan Medical Center because we want to get an opinion from a malay doc plak. Tapi Doc ade 2 org, sorg hari ni tak de kat sana sbb dia ade kat klinik dia sendiri, sorg lagi full plak. So I called KPJ Ipoh Specialist plak, Dr Adlan, the one doc I have heard of, full jugak hari ni. Pegi ke klinik Foo at Ipoh Garden ( we figure if we cannot find a malay doc, then we will go to any chinese doc). Dr Foo pulak tak de kat klinik. Ptg nnt baru ade. At that moment , I was thinking that maybe Allah didn't want us to see any doc. We were about to gave up when I called KPJ again and ask for other malay  gynecology and they passed me to Klinik Dr Sharifah Halimah. Doc Sharifah plak mmg free so they ask me to come right away.

Cerita lah kat Dr Sharifah ni pasal smua smua ni lah...dia kata I have PCOS..which  Dr Jayabalan had mention before. Meaning I might not ovulate or even if I ovulated, the egg might not be mature enough to get ferterlised. As usual Dr Sharifah pun kata I have to loose some weight in order for the hormone to be balance. But at the same time I have to take clomid because dia kata saya takkan boleh pregnant secara sendirinye sbb saya ade problem..saya perlu dibantu dan dimonitor. Dr check ovary and uterus and I am Officially NOT PREGANANT ...my period cuma tak keluar because lack of hormone and maybe I am not ovulating.

She said I am now in her 6 Month pregnancy programme. Dia bagi Norcolut utk bg period keluar and then after period dah keluar dia bg Clomid makan 2 tablet 1 hari from day 2 to day 6 of period nnt dan saya kena jumpa dia balik on day 12.

Before I enter the Doctors room I pray hard to Allah " Seandainya aku mengandung, Alhamdulillah. Seandainya tidak, aku memohon agar aku kuat dan tabah menerima dugaan ini" and alhamdulillah, no matter how high I hope for it to be true, no matter how I froze when Doctors tell me that I am not pregnant, I didn't shed a tear.

10 comments:

shaLiciOus said...

PCO sama macam sha jugak..tapi Dr. Marsita bagi makan ubat klomid then cek lagi telur dah membesar seperti yang sepatutnya..dats y dia proceed IUI tue..

yong ibu chem said...
This comment has been removed by the author.
yong ibu chem said...

salam perkenalan. terjumpa link blog u di FB Hospital Bersalin. :)

btw, saya juga ada PCOS. dah 3 yrs trying to conceive yg 2nd(saya sudah ada seorang anak dara umurnya 5 thn). period saya irregular.mkn ubat trn darah, baru period dtg. klu tak mkn, period tak dtg. ntah sampai bila nak bergantung dgn ubat.

b4 ni ada buat dua kali treatmnt @ lppkn. doc bg clomid dan monitor telur. tapi masih belum ada lagi rezeki.

rasa2nya, apa caranya ye kita nak avoid dan kurangkan gejala pcos ni? it's related dgn hormone kan? ada member suggest mkn saw palmetto. tapi ms treatmnt hari tu, doc tak suggest pula ubat tu..

one BABY-step at a time said...

salam perkenalan, yong.

saya pun kurang pasti jugak dgn problem yg kite hadapi ni...tp selalunye terjadi pd org yg periodnyer tak teratur kan... x pernah plak sya dgr ubat tu..maybe la kot kalu mkn ubat tu, boleh ok sikit kot.

doc yg saya pegi baru baru ni, ckp, clomid tu kena makan 6 bln, kalu tak pregnant jugak, doc nnt check kot kot ade masaalah lain mcm tiub tersubat ke dan sbgainyer.

saya bulan ni baru start makan clomid, lagi 5 hari nk jumpa doc balik utk tgk perkembangan telur.

harap harap jalan kita dipermudahkan...amin.

puan nurul said...

Assalamualaikum.

I love to read blogs and here i found yours. I cant really say that I understand what u've going thru but from I've read, u've became stronger and mature day by day. I hope u keep trying and dont ever give up! I also pray to Allah to bring u joy and happiness.

yong ibu chem said...

owh, yong dah dua kali try dgn clomid. sblm tu mmg doktor check dulu (HSG test) either tiub kita sumbat atau td. alhmd. ok smua.

belum rezeki lagi kan, tak menjadi dgn dua kali clomid tu. tp yong tak mkn 6 mths pun. just satu cycle jek.

yups. harap2 jln kita dipermudahkan. thanks..

one BABY-step at a time said...

Puan nurul,

Thanks for your support. yes, alhamdullillah I have become stronger as days go by, but the urge to have my own baby just doesnt seems to fade away. I might look and sound ok, but only god knows how I feel. it's good to have people like you around, it means a lot. thank you.

one BABY-step at a time said...

yong, saya tak pernah check tube smua tu, cuma makan clomid jer... kdg2 mungkin banyak lagi faktor lain yang melambatkan proses kita untuk dapat anak. mungkin kalau yong try makan lagi at least smpai 3 bulan ke,mana tau rezeki kan.

Zana said...

salam Emy,Zana dah 2 tahun kawen.Bulan 12/2008.Sama ngan tarikh kawen Mawi tu.:-)..Tahun 2010,Zana pernah mkn Clomid,tapi 1 cycle Zana dh pregnt,tapi x lama,cuma 2bulan lebih je pregnt.Dah gugur.Sebelum ni pernah jupe pakar.My husband ok,cuma Zana kurang subur.sbb period x tetap.Tahun ni nak cb mkn Clomid plak.Tapi doc bg utk 1 Cycle je..hari ini 18.3.2011,zana period hari yg kedua.Yg menjadi masalahnya,Zana x pasti ini haid atau x.sebab sikit sgt2.setompok2 je kt pantyliner ni.Nak mkn takut ada isi.kan jd lain plak...tp cek suhu badan x tggi..nak cek UPT takut sia2 je...

one BABY-step at a time said...

Zana, mungkin pregnant kot, tp cube la test. Kalu ade tp x tau, nnt kita leka.emy ni dh puas mkn clomid, tak jugak lekat lekat..maybe ade problem lain kot@ maybe rezeki belum sampai.pegi check tau, mana tau spotting tu sbb dia tgh nk lekat kat uterus wall kan..wish u all the best.

Post a Comment